Uticaj ekrana na razvoj dece

U današnjem digitalnom dobu, deca su sve više izložena ekranima. Pametni telefoni, tableti i televizori postali su deo svakodnevnog života. Međutim, kao roditelji, važno je da razmotrimo uticaj ekrana na razvoj naše dece.

Svaki roditelj se susreo sa situacijom kada dete provodi previše vremena gledajući ekran. Iako ekrani pružaju razne oblike zabave i edukacije, važno je biti svestan potencijalnih negativnih uticaja na razvoj dece. To je jedan od razloga zašto je i nastao ovaj brend. Cilj nam je da što više odvojimo decu od ekrana. 

Nameštaj za igru pomaže u:

  1. Razvoj kreativnosti – Kada deca koriste nameštaj za igru da bi pravila različite oblike, podstiču svoju maštu i kreativnost. Oni su slobodni da eksperimentišu i grade svoje kreacije bez ograničenja koje ekrani mogu nametnuti. Ovaj proces podstiče decu da razmišljaju izvan okvira, rešavaju probleme i budu inovativni.

 

  1. Motoričke veštine – Igranje sa nameštajem za igru podstiče razvoj motoričkih veština kod dece. Kada deca koriste svoje ruke i prste da bi slagala delove nameštaja i pravila oblike, stimulišu finu motoriku i koordinaciju pokreta. Ova vrsta aktivnosti je posebno korisna za mlađu decu koja još uvek razvijaju svoje motoričke sposobnosti.

 

  1. Interakcija i socijalne veštine – Kada deca igraju zajedno sa nameštajem za igru, podstiču interakciju, saradnju i razmenu ideja. Oni uče kako da komuniciraju, pregovaraju, dele i grade zajedno. Ova socijalna interakcija je važna za razvoj socijalnih veština i sposobnosti timskog rada.

 

  1. Smanjenje zavisnosti od ekrana – Predugo izlaganje ekranima može dovesti do zavisnosti kod dece. Prekomerna upotreba ekrana može negativno uticati na pažnju, koncentraciju i socijalnu interakciju. Igranje sa nameštajem za igru pruža alternativu koja smanjuje zavisnost od ekrana i podstiče decu da se angažuju u stvarnom svetu.

U svetu gde su ekrani postali neizbežan deo našeg svakodnevnog života, važno je pružiti deci mogućnosti za igru koja podstiče njihov celokupni razvoj. Igranje sa nameštajem za igru koji omogućava pravljenje ražiličitih oblika pruža deci priliku da razviju kreativnost, motoričke veštine, socijalne interakcije i smanje zavisnost od ekrana. Neka naša deca istražuju, grade i igraju se na način koji podstiče njihov rast i razvoj.

izdvojeno iz bloga

© Copyright 2023, OBLIQ

Korpa0
Nemate aktivnih dodatih artikala.
Nastavite sa kupovinom
0